05 Şubat 2025
weather
6°
Tarafsız, doğru ve gündemce haberler!
Kocaeli
Hafif yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9105 %-0.09
37,4251 %0.18
Ara
Yaşar Nuri Öztürk Kimdir?

Yaşar Nuri Öztürk Kimdir?

09.08.2024 12:55

EĞİTİM VE AKADEMİK KARİYERİ

1980 yılında üniversiteye geri dönerek "İslam Felsefesi" konulu doktorasını tamamlayan Yaşar Nuri Öztürk, 1986 yılında bu alanda doçent oldu. 1978 ve 1982 yıllarında "Türkiye Milli Kültür Vakfı" ödülünü kazandı. Öztürk, Türkçe, Farsça, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde çeşitli çalışmalara imza attı.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin kurulmasıyla, 1993 yılında kurucu dekan olarak atandı.

SİYASİ KARİYERİ

2002 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) İstanbul milletvekili olarak TBMM'ye giren Öztürk, daha sonra partisinden istifa ederek Halkın Yükselişi Partisi’ni (HYP) kurdu. Bu partinin genel başkanlığını dört yıl boyunca sürdürdü. 19 Ekim 2009 tarihinde ise genel başkanlıktan istifa ederek siyasi hayatını sonlandırdı.

ÖZEL HAYATI VE SON YILLARI

TRT sanatçısı Nazlı Kanaat ile 14 Şubat 2013 tarihinde nişanlanan Öztürk, Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa, Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya'da kendi alanıyla ilgili akademik araştırmalar yaptı. 2011 yılından itibaren mide kanseriyle mücadele eden Yaşar Nuri Öztürk, 22 Haziran 2016 tarihinde İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti ve Kanlıca Mezarlığı’na defnedildi.

KİTAPLARI

Yaşar Nuri Öztürk'ün kaleme aldığı eserler arasında şunlar bulunmaktadır: "Kur'an'ı Tanıyor musunuz? (O'nu hiç okudunuz mu?)", "Din Maskeli Allah Düşmanlığı", "Allah ile Aldatmak", "Türkiye'ye Mektuplar", "Asr-ı Saadet Şehitleri", "Kur'an'ı Anlamaya Doğru", "400 Soruda İslam", "Ehli Beyt'in Annesi Hazreti Fatıma", "Kur'an-ı Kerim ve Türkçe Meali", "Kur'an Açısından Küresel Afetler", "Kur'an'ın Öğrettiği Dualar", "Atatürk'ten Sonraki CHP", "Batı Sömürgeciliği ve İslam Dünyası", "Anadilde İbadet Meselesi", "Kur'an Açısından Şeytancılık", "Cevap Veriyorum", "İslam Nasıl Yozlaştırıldı", "Depremin Gösterdikleri", "Kur'an'ın Temel Kavramları", "Kur'an'daki İslam", "Fatiha Suresi Tefsiri", "Tarihi Boyunca Bektaşilik", "Tasavvufun Ruhu ve Tarikatlar", "Mevlana ve İnsan", "Kur'an ve Sünnete Göre Tasavvuf", "Kur'an Penceresinden Kurtuluş Savaşı'na Bir Bakış", "Asrı Saadetin Büyük Kadınları", "Yeniden Yaşanmak Kur'an'a Dönüş", "Din ve Fıtrat", "Çıplak Uyarı", "Kur'an Açısından Küresel Afetler", "Araçlığa Karşı Akılcılığın Öncüsü: İmamı Azam Ebu Hanife", "İmamı Azam Savunması", "Kuran'ın Yarattığı Mucize Devrimler", "İnsanlığı Kemiren İhanet DİNCİLİK", "Maun Suresi Böyle Buyurdu", "Enel Hak İsyanı Hallâc-ı Mansur", "Araçlığa Karşı Akılcılığın Öncüsü İmamı Azam Ebu Hanife", "Kur'an-ı Kerim'de Lanetlenen Soy".