Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Hürriyetçi Eğitim-Sen üyesi öğretmenler, Gebze Eskiçarşı tarihi çeşme önünde bir araya geldi. Sloganlar eşliğinde Gebze Kent Meydanı’na yürüyen öğretmenler, burada ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklama, Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu Şubesi Başkanı Sinan Kaya, Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Adem Eliçora ve Hürriyetçi Eğitim-Sen Gebze Temsilcisi Hasan Akgül tarafından okundu.
"ARTAN HAYAT PAHALILIĞI VE YOKSULLUK KABUL EDİLEMEZ"
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Kamu emekçileri olarak, toplumun diğer kesimleri gibi, yıllardır artan enflasyon, hayat pahalılığı ve düşük ücret zamları karşısında yoksullaşmaya mahkûm ediliyoruz. Her geçen gün etkisini artıran ekonomik kriz, milyonların yaşamını daha da zorlaştırıyor. Alım gücümüz düşerken, en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılamakta zorlanıyoruz. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları gerçeğin birazını bile yansıtmazken, maaşlarımız mum gibi eriyor ve ülke olarak hızla yoksulluğa sürükleniyoruz."
2025 BÜTÇESİNE ELEŞTİRİ
Öğretmenler, 2025 yılını düşük zam oranlarıyla karşıladıklarını ifade ederek, "Kamu emekçileri ve memur emeklilerine yapılan yüzde 11,54; işçilere ve işçi emeklilerine reva görülen yüzde 15,75’lik sefalet zamları kabul edilemez. 2025 bütçesine göre KDV’de yüzde 81, ÖTV’de yüzde 51 artış yapılırken, kamu emekçilerine verilen maaş artışı sadece yüzde 11,54 olarak belirlenmiştir. Bu durum utanç vericidir." denildi.
"VERGİDE ADALET İSTİYORUZ"
Kamu emekçileri, mevcut vergi sisteminin adaletsizliğine de dikkat çekti:
"Ücretli çalışanlar, gelir vergisi dilimleri nedeniyle yıl içinde daha fazla vergi ödemek zorunda kalıyor. Ancak sermaye kesimi vergi avantajlarından yararlanıyor. Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, kamu emekçilerinin alım gücünü düşürüyor. Ücretli çalışanların vergi dilimi yüzde 10 olarak sabitlenmeli ve dolaylı vergiler kaldırılmalıdır."
"EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSITILSIN"
Basın açıklamasında, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmamasına da tepki gösterildi:
"Bugün kamu emekçilerinin maaşlarının neredeyse yarısı ek ödemelerden oluşuyor. Ancak bu ödemeler emekli maaşına yansıtılmıyor. Bu adaletsiz uygulama sona ermeli ve ek ödemeler emekliliğe dahil edilmelidir."
"GEÇİM SIKINTISI ÇEKİYORUZ"
Öğretmenler, resmi enflasyon rakamlarının halkın hissettiği enflasyonu yansıtmadığını belirterek şu talepleri dile getirdi:
- En düşük memur maaşı yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı.
- Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir düzeye yükseltilmeli.
- Kamu kaynakları halk için kullanılmalı.
- Vergi sistemi adil bir hale getirilmeli.
"YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ!"
Basın açıklamasında ayrıca, "Kamu emekçileri olarak bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe sürükleyen politikalara karşı güçlerimizi birleştiriyoruz. Haklarımız için mücadelemizi sürdüreceğiz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz!" denildi.