KAN BASINCINI DÜŞÜRMEDE KÜÇÜK HAREKETLERİN BÜYÜK ETKİSİ
Circulation dergisinde yayımlanan araştırma, sadece 5 dakikalık bir fiziksel aktivitenin bile kan basıncında ölçülebilir düşüşlere yol açabileceğini ortaya koyuyor. ProPASS Konsorsiyumu bünyesinde, 5 ülkeden 14.761 gönüllünün katılımıyla yürütülen çalışmada, katılımcılar uykuda, hareketsiz (sedanter) durumda, yavaş yürüyüşte, hızlı yürüyüşte, ayakta dururken ya da daha yoğun egzersiz yaparken gözlemlendi.
Araştırmada, gün içerisinde hareketsiz geçen 20-27 dakikalık bir süreyi, merdiven çıkma, yokuş yukarı yürüme ya da bisiklet gibi orta yoğunluklu aktivitelerle değiştirmenin kan basıncını ciddi oranda düşürebileceği belirlendi. Hatta bu değişikliklerin, kalp-damar hastalıkları riskini %28’e kadar azaltabileceği hesaplandı.
YÜKSEK TANSİYONA KARŞI EN KOLAY SAVAŞ: GÜNDE 5 DAKİKA DAHİ FARK YARATABİLİR
Araştırmanın başyazarlarından Prof. Emmanuel Stamatakis, “Yüksek tansiyon, küresel sağlık açısından büyük bir risk oluşturuyor, ancak bazı basit yaşam tarzı değişiklikleriyle bu sorunla mücadele etmek mümkün olabilir. Günde sadece 5 dakika gibi kısa bir süre boyunca yapılacak ekstra egzersiz, kan basıncında dikkate değer düşüşler sağlayabilir,” dedi.
Stamatakis, yüksek tansiyonun “sessiz katil” olarak bilindiğini belirterek, hipertansiyonun dünya çapında 1,28 milyardan fazla yetişkini etkilediğine ve felç, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğine dikkat çekti.
SEDANTER YAŞAMA KARŞI “HAREKET” ÇAĞRISI
Araştırmanın bir diğer yazarı Dr. Jo Blodgett, egzersizin kan basıncını düşürme üzerindeki etkisini vurgularken, “Çoğu insan için kan basıncını düşürmek adına egzersiz temel faktördür. Gün içinde koşu, bisiklete binme gibi aktivitelerle kan basıncını düşürmek daha mümkündür,” açıklamasında bulundu.
Blodgett, egzersizin gün içerisindeki kısa hareketlerle dahi olumlu etkiler yaratabileceğini belirterek, “Koşarak bir otobüse yetişmek ya da kısa bir bisiklet yolculuğu bile kan basıncı üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Fiziksel aktiviteye alışkın olmayanlar için bile, küçük hareketlerin büyük faydaları olabilir,” dedi.
GÜNÜMÜZÜN SESSİZ KATİLİ: HİPERTANSİYON
ProPASS Konsorsiyumu’nun yardımcısı ve araştırmanın kıdemli yazarlarından Prof. Mark Hamer ise çalışmanın klinik ve halk sağlığı açısından önemine dikkat çekerek, “Bu çalışma, sedanter yaşam, uyku ve egzersiz davranışlarındaki ince farkların nasıl büyük sağlık etkileri yaratabileceğini gösteriyor,” dedi.
Uzmanlar, bu basit ve kolay uygulanabilir önerilerin bireylerin günlük rutinlerine dahil edilmesi halinde hem bireysel hem de toplumsal düzeyde sağlık açısından büyük kazanımlar elde edilebileceğini belirtiyor.