İşlerinizi mükemmelleştirmek için son ana kadar beklemek cazip gelebilir, ancak yeni bir araştırma, geç teslim edilen işlerin daha kötü değerlendirildiğini ortaya koyuyor. ABD ve İngiltere’deki insanların psikolojisi üzerine yapılan bu çalışma, zamanında teslim edilen bir işin, mükemmelliğe ulaşmak için geç teslim edilmesinden daha çok takdir edildiğini gösteriyor.
Toronto Scarborough Üniversitesi ve Rotman Yönetim Okulu’nda çalışan Prof. Sam Maglio, “Yaptığımız tüm araştırmalar, işçiler üzerinde sürelerin nasıl bir etki yarattığını inceliyordu. Biz ise başkalarının işçiler hakkında ne düşündüğünü anlamak istedik” diyor. Maglio ve Stanford Üniversitesi’nden David Fang’in gerçekleştirdiği çalışma, binlerce yönetici, insan kaynakları çalışanı ve değerlendirme yapan kişiyi inceledi. Çalışmanın bulgularına göre, geç teslim edilen işler, aynı kaliteye sahip olsalar bile, zamanında teslim edilen işlere kıyasla daha düşük değerlendiriliyor. Katılımcılar, reklam broşürleri, sanat eserleri, iş teklifleri, ürün sunumları, fotoğraf çalışmaları ve haber makaleleri gibi çeşitli işleri değerlendirdi. Ancak değerlendirme yapılmadan önce bu işlerin erken, zamanında veya geç teslim edildiği bilgisi paylaşıldı. “Geç” teslim edilen işler, sürekli olarak daha kötü olarak değerlendirildi.
GEÇ TESLİM EDİLEN İŞLERİN OLUMSUZ ETKİLERİ
Araştırmada, geç teslim edilen işlerin yalnızca daha düşük bir kalite algısı yaratmakla kalmadığı, aynı zamanda çalışanın dürüstlük algısını da zedelediği ve bu kişiye gelecekte görev verme konusundaki isteği azalttığı belirtildi. Maglio, “Herkes aynı iş teklifini, sanat yarışması başvurusunu veya okul ödevini gördü. Ancak teslim zamanını bilmek, değerlendirmelerini etkiledi” diye ekliyor.
ERKEN TESLİM DE FAZLA TAKDİR GÖRMEYEBİLİR
Araştırma, erken teslim edilen işlerin ekstra bir takdir kazanmadığını da gösterdi. Teslim süresi ne kadar geç olursa olsun – bir gün veya bir hafta gecikme fark etmeksizin – olumsuz algı değişmiyordu. Bu durum, çalışanların gecikme nedenlerini önceden bildirmiş olsalar bile geçerliydi. Ancak kontrol dışı nedenlerden kaynaklanan gecikmelerin (örneğin jüri görevi) daha az olumsuz değerlendirildiği ortaya çıktı. Bu durumda, yöneticiyi bilgilendirmek çalışanın yararına olabilir.